zondag 17 april 2016

Beterschap! Haakpatroontje capsule

Op Instagram bestelde ik een setje capsules (pillen) waar je een briefje in kunt stoppen. Ze inspireerden me om een capsule te haken. Een klein tussendoorprojectje waarmee je een zieke een beetje kunt opvrolijken.Wat heb je nodig?


  • Haakgaren in wit en een leuk kleurtje. Of rood en geel voor een 'echte'.
  • Een bijpassende haaknaald.
  • Beetje vulling.
  • Een schaartje.
  • Een stopnaald.
  • Een steekmarkeerder. Je kunt ook een draadje in een afstekende kleur gebruiken.

Ik haakte mijn capsule met haakkatoen en haaknaald 3. Hij wordt dan ongeveer 5 cm lang.

Patroon
1. Haak met wit 6 vasten in een magische ring. Op internet zijn legio filmpjes te vinden van hoe je een magische ring (magic ring) maakt. Lukt dat niet, haak dan twee lossen en haak in de tweede losse de zes vasten. (6)

Tussen haakjes staat het aantal steken dat je totaal hebt die toer.

Gebruik vanaf nu een steekmarkeerder die je steeds in de eerste steek van elke toer steekt. Zo weet je precies wanneer je aan een nieuwe toer begint.
Zelf schrijf ik alle toeren altijd op een papiertje en vink ze daar af. Zo weet ik precies waar ik gebleven ben.


2. Haak in elke steek 2 vasten. (12)
3. Haak in elke steek 1 vaste. (12)
4. Haak in elke steek 1 vaste. (12)
5. Haak in elke steek 1 vaste. (12)
6. Haak in elke steek 1 vaste. (12)
7. Haak in elke steek 1 vaste. (12) 

Als je bij de laatste vaste van toer 7 nog twee lussen op je naald hebt (dus net voordat je de steek helemaal afmaakt), haak je de andere kleur aan en maak je daarmee de steek af. Zie de foto linksonder.


8.   Haak in elke steek 1 vaste. (12)
9.   Haak in elke steek 1 vaste. (12)
10. Haak in elke steek 1 vaste. (12)
11. Haak in elke steek 1 vaste. (12)
12. Haak in elke steek 1 vaste. (12)
13. Haak in elke steek 1 vaste. (12)

Stop nu de draadjes onderin de capsule en vul hem op met een beetje vulling.

14. Haak nu steeds twee vasten samen. Dit doe je het mooist door van de eerste steek het buitenste lusje op je naald te nemen, de naald een beetje te draaien en meteen het buitenste lusje van de tweede steek ook op je naald te nemen. Neem nu de draad op en haal door de eerste twee lussen. Neem nogmaals de draad op en haal door de laatste twee lussen. Doe dit zes keer. (6)
15. Knip nu de draad af op een centimeter of 15 en rijg hem door de stopnaald. Haal hem een voor een door de buitenste lussen van de overgebleven zes steken om zo de capsule te sluiten. Het geeft niet als dat niet precies uitkomt, als je hem maar mooi sluit en de draad wegwerkt.Je capsule is nu klaar. Je kunt hem met een leuke beterschapskaart naar je zieke tante sturen. Of je kunt er een heleboel in allerlei fleurige kleurtjes haken en een glazen pot vullen om je zieke vriendin op te vrolijken. Of je maakt er een sleutelhanger of leuke slinger van...

6 opmerkingen: