donderdag 15 januari 2015

Creatief met prentenboeken: wintersnailmail

Sinds ik bij de bibliotheek werk is mijn verzameling oude (afgeschreven) prentenboeken behoorlijk gegroeid. Ze zijn zo leuk om mee te knutselen. Wat ik heel leuk vind is om er snailmail mee te maken. 

Voor wie het nog niet weet: Snailmail = slakkenpost = langzame post = ouderwetse post met postzegels, gewoon door de brievenbus. Een mooie enveloppe, mapje of doosje gevuld met een fijne brief of kaart. En daar stop je dan allemaal leuke dingen bij, liefst zoveel mogelijk zelfgemaakt. Het is eigenlijk een klein feestje op je deurmat! Zoek maar eens op Pinterest of op Instagram en je zult heel geïnspireerd en enthousiast worden.

Zelf vind ik het maken van een snailmail minstens zo leuk als het krijgen ervan.
Vooral met mijn mooie prentenboeken.
Deze wintersnailmail stuurde ik naar mijn snailmailmaatje Michèlle.

Ik laat je de verschillende onderdelen zien en vertel hoe ik ze gemaakt heb.


Eerst bekleedde ik een wit brievenbusdoosje waar ik ooit een bestelling in ontving met mooie platen uit het prentenboek. Ik sneed ze op maat en plakte ze op de doos, zowel op de bovenkant als op de onderkant. De zijkanten werkte ik af met passende stroken. Ik ponste een cirkel uit bijpassend papier en stempelde er een korte tekst op.


Met behulp van mallen die ik zelf maak, mallen die ik voor €0,95 bij de Hema kocht en mallen die bij Flow magazine zaten maakte ik een aantal enveloppen van mooie prenten uit het boek. Het is soms even vogelen om het goede deel van de prent op de juiste plek op de enveloppe te krijgen...;-)


Ik ponste een schattige pinguïn uit en plakte die op een houten blokje dat ik bij de kringloopwinkel vond. Op de achterkant kwam ook een plaatje.


Ik versierde twee craftlabels van de Action met witte stift en mooie huisjes die ik van mijn andere snailmailmaatje had gekregen.


Ik leukte een paar kleine cadeauzakjes van de Hema op met -jawel- pinguïns.


Omdat ik het leuk vind in mijn snailmail ook iets gehaakts te doen haakte ik vijf sneeuwpophoofdjes waar ik later een slingertje van maakte. De hoofdjes zijn twee rondjes stokjes. Met zwart haakgaren een mondje, met oranje vilt een neus en de oogjes zijn twee zwarte kraaltjes.


Ik maakte een paar cadeaulabels door houten pinguïnkralen op een uitgestanst kaartje te plakken en er tekst op te stempelen.


Met mijn Cuttlebug (stansapparaat) stanste ik drie keer dezelfde stervorm uit: twee prenten en een stuk dik wit papier. Die plakte ik alle drie op elkaar. Ik ponste bovenin een gaatje voor het ophangtouwtje en onderin eentje om een paar kralen en een pomponnetje aan te hangen. 
Als je geen stansapparaat hebt, kun je ook bijvoorbeeld een koekjeuitsteker gebruiken als mal of er zelf een maken van karton. Zorg ervoor dat je sterren (of cirkels of hartjes of bloemen) alledrie precies dezelfde vorm hebben, dan passen ze mooi op elkaar.


En een vilten hanger met liefs omdat Michèlle wel wat extra's kon gebruiken. In een latere blogpost vertel ik je meer over mijn viltproject...

Een paar sneeuwballetjes uit mijn kerstboom om het geheel af te maken en een brief op kerstmannenbriefpapier. Dit was een gratis printable die ik op Pinterest had gevonden. Hiervan ben ik vergeten een foto te maken.

Zo zie je dat je met een paar mooie prenten en verder eigenlijk allerlei materiaal dat je nog hebt liggen in een middagje een mooie themasnailmail kunt maken.

8 opmerkingen:

 1. Geweldig leuk die schattige pinguintjes, fijne snailmail om te maken en te krijgen, groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Linda! Was enig om te maken.
   Ik zat toevallig vanochtend door de (oude) blogposts van Moos te kijken en zag daar de mand met cadeautjes die ze voor je had samengesteld. Gaat het nu weer helemaal goed met je?

   Verwijderen
 2. Heel leuk gemaakt en ook heel leuk om te zien hóe je dit maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel Lut. Kom af en toe eens langs, er zit nog meer aan te komen! XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook met prentenboeken in de weer. Voor een hartjesswap. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk materiaal om mee te werken hè?!
   Is dat de hartjesswap van @studiozakka? Daar doe ik ook aan mee!

   Verwijderen